Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Når man planlægger at få et barn, er der mange aspekter, der skal overvejes. Èt af dem er økonomi, da der er mange udgifter forbundet med at få en baby. Men hvad koster det egentligt? Få overblikket over udgifterne i barnets første leveår her.

Startudstyr

Når der er en lille ny på vej, er der en del startudstyr som skal købes allerede inden fødslen. Det er for eksempel ting som en barnevogn, autostol, pusletaske, vugge og andre nødvendige ting. Startudstyret forventes samlet at løbe op i omkring 16.000 kroner. Dertil kommer de ekstra udgifter til bleer, mad, vand og varme, som det ekstra medlem af husstanden fører med sig.

Hvis man er heldig, kan man måske finde noget af udstyret brugt og dermed sparre lidt penge, men uanset kommer man til at lægge en del penge på bordet, når der skal gøres klar til den lille. Derfor kan det også betale sig at handle med omhu og tænke over, hvad der er ’need to have’ og ’nice to have’ – især hvis pengene er lidt små.

Privatbudgettet sættes på prøve

Barnets første leveår vurderes til at have en nettoudgift på 45.000 kroner. Heri er ovennævnte udstyr og en navne- eller dåbsfest inkluderet og tilskuddet fra børnechecken modregnet. At få en baby medfører således ikke kun forandringer i familielivet, men påvirker i høj grad også privatøkonomien. Desuden har nybagte forældre typisk færre penge mellem hænderne, fordi mange har lavere indkomst end sædvanligt, når de er på barsel.

Økonomi som afgørende faktor

Økonomi bør ikke være den faktor, der afgør, hvorvidt man skal have et barn eller ej. Det er dog vigtigt, at man som kommende forældre er klar over og forberedt, at der er en del udgifter forbundet med at udvide familien. Det er derfor en rigtig god ide at spare lidt penge sammen inden projekt baby sættes i gang.

EFTERLAD ET SVAR