Økonomi: Kan det betale sig selv at lave sine foldegardiner?

0
2488

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Et foldegardin kan være med til at give dine vinduespartier et mere luftigt og blødt udseende. De kan fås i forskellige kvaliteter, farver, mønstre og priser. Og du kan faktisk også sy dem selv — men kan det egentlig betale sig ift. at købe et færdigsyet ét med træksystem? Det vil vi prøve at give dig et svar på i denne artikel.

Spoiler: Hvis du har lyst til at ofre tid og kræfter på det, så er der (selvfølgelig) penge at spare.

Stofkvalitet og træksystem

Generelt findes der to forskellige former for træksystemer; snoretræk og kædetræk. Her kan man vælge mellem styring til venstre eller højre.

Hvad angår stofkvaliteten, så er der en masse forskellige muligheder. Hvad du bør vælge, afhænger meget af, hvilken stil du har — og hvor meget du ønsker at betale for dine gardiner.

Desuden vil det være smart at have med i overvejelserne, hvor tæt stoffet skal være. Skal det bruges som mørklægningsgardin, så er det selvfølgelig en god dé at vælge et mere tungt gardin, som er vævet helt tæt, så solens stråler ikke kan slippe igennem.

Du har flest muligheder, hvis du syer selv

Vælger du at sy dine gardiner selv, så er der utroligt mange muligheder, og priserne for gardinstoffet ligger på mellem 30 — 120 kr./meter.

Liftgardinsystemet fås for omkring 230 kr., og derfor vil det hjemmelavede gardin koste omkring halvdelen af det skræddersyede gardin — hvis du vel at mærke laver det ordentligt i første omgang.

Går du ikke op i kvalitet, så vil det være billigere at købe et gardin hos eksempelvis Jysk — men husk på, at de ikke holder evigt, hvorfor de ofte ender med at være en midlertidig løsning. Derfor er det altså sjældent, at de ender med at være den billigste løsning.

Sådan laver du dine egne gardiner

  1. Stoffet klippes, så det passer til målene på vinduerne plus 6 cm i højden samt 10 cm i bredden, så 5 cm kan foldes på hver af siderne på gardinet.
  2. Gardinets bredde bestemmer, hvor mange liftbånd der er brug for. Liftbåndet er de smalle stykker stof, hvori der er små løkker, som træksnorene skal sidde i. Er gardinet 60 centimeter bredt, har det brug for 3 liftbånd. Sæt ét fast i hver side og ét i midten af gardinet.
  3. Et liftbånd må aldrig gå ned til bunden af gardinet, da der her skal være en løbegang. Vil du have en lige underkant på gardinet, så børe du lægge en træliste i løbegangen, som sørger for, at det forbliver helt lige.
  4. Liftbåndende dækkes ved at 2 cm af stoffet presses om på vrangen i toppen af gardinet. Herefter bindes træsnorene fast i de nederste løkker — i hver deres side — hvorefter de føres igennem de øvrige løkker.

Dette er en meget forsimplet gennemgang af, hvordan du gør. Sørg for at læse den medfølgende manual, når du køber et liftgardinsystem, da der godt kan være forskellige fremgangsmåder.

Den billigste løsning

Hvis du vil have den allerbilligste løsning, så køb et færdiglavet gardin hos en discountkæde. Her er prisen ikke ret høj, men det er kvaliteten heller ikke. Derfor vil du ofte ende med en midlertidig løsning, der hverken pynter eller holder i lang tid.

Du kan også vælge at købe et skræddersyet gardin, hvor du har nogenlunde de samme muligheder, som hvis du laver gardiner selv. Det er dog den dyreste løsning — men du er sikker på, at du får lige præcis det gardin, du ønsker. Og hvis du ikke vil give dig i kast med at lave det selv, så er dette et godt valg, hvis din boligindretning betyder noget for dig. Se priser på rullgardiner her.

Syer du selv dine gardiner, så får du en billig løsning, der — afhængig af din erfaring og talent for det — kan ende med at være lige så god, som den skræddersyede løsning. Du kan helt selv bestemme designet, men det kan godt gå hent at blive en smule avanceret, hvis ikke du er vant til at sy.

EFTERLAD ET SVAR