Økonomi: Kan det betale sig at slibe sit gulv selv?

0
1869
Gulvafslibning

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

I de fleste boliger er der et trægulv. Sådan et skal kunne holde til at blive brugt, og det vil unægteligt sætte sine spor på ét eller andet tidspunkt. Når det gør det, så skal gulvet enten slibes — eller, hvis det står rigtig slemt til, høvles. Det kan være en bekostelig affære, hvis der skal hyres en professionel gulvsliber, men kan du egentlig gøre det selv?

Sådan foregår processen, når gulvet skal slibes

Først og fremmest skal der tages stilling til, hvorvidt gulvet skal slibes eller høvles. Hvis der er tale om et gulv med overfladiske ridser i, så er der stor sandsynlighed for, at det bare skal slibes. Det er den mildeste behandling, gulvet kan få — ud over efterbehandling, når gulvet skal lakeres. Det skal det dog ligegyldigt, hvilken behandling gulvet får.

Hvis gulvet ser mere slidt ud et par overfladiske ridser, er det nødvendigt, at der foretages en decideret afhøvling. Det er dog kun, hvis det ikke kan reddes ved blot at blive slebet. Er gulvet blevet ujævnt, skal det også høvles, så det kan blive udlignet, og gulvet igen kan blive ‘fladt’.

Dog skal du være opmærksom på, at gulvet ikke bare kan blive høvlet eller slebet i tide og utide, da der hver gang fjernes et lag af gulvets overflade. Og gulvet har altså en vis tykkelse, som det ikke må komme under, før det risikerer at bryde sammen — og så kan der altså ikke reddes op på det på andre måder, end ved at få et nyt gulv.

Kan det gøres selv?

At slibe sit gulv er et omfattende projekt, og derfor er det ikke noget, vi anbefaler, at du går igang med selv, hvis ikke du i forvejen har erfaring med det. Hvis noget går galt, så kan du risikere at slibe for meget af dit gulv, og det betyder, at det i sidste ender med at være en både mere besværlig og bekostelig affære, end hvis du hyrer en professionel gulvsliber.

Pris på gulvslibning afhænger desuden af, hvem du hyrer. Henvend dig derfor til flere forskellige virksomheder, og forhør dig omkring hvem der kan give den bedste pris på at ordne dit gulv.

EFTERLAD ET SVAR