Ny model kan spare milliarder for offshore branchen

0
517

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Offshore branchen er en gigantisk industri der hver år omsætter for langt over 100 milliarder kroner. Der er naturligvis også gigantiske investeringer forbundet med industrien. Disse investeringer består blandt andet and opførslen af vindmølleparker til boreplatforme, der koster milliarder af kroner. Et andet sted hvor der også bliver brugt millioner af kroner nærmest hver eneste dag, er når det kommer til vedligeholdelsen og reparationer af de forskellige enheder.

Der er eksempelvis meget store omkostninger forbundet med, at det kan være svært at vide præcist hvor længe konstruktionerne holder på boreplatforme og lignende. Der findes naturligvis en masse estimater for hvor længe det holder, men der er ekstremt mange faktorer der spiller ind. Er der eksempelvis store bølger over en længere periode, eller er vandet koldere eller varmere end det plejer, kan det have en betydning for hvor hurtigt materialerne nedbrydes, og så kan det blive sværere at spå om. Der bruges millioner på offshore kurser, da sikkerhed ikke overraskende spiller en kæmpe rolle for offshore industrien, og derfor skiftes der ofte elementer, inden det reelt er nødvendigt, da der ikke tages nogen chancer, og det kan altså være dyrt, hvis det kunne holde længere.

Ny model kan spare milliarder

Emilio Martínez Paneda fra DTU har nu udviklet en model, der kan spare offshore branchen for rigtig mange milliarder. Modellen kan være med til at forudsige hvordan og ikke mindst hvornår de forskellige materialer, som platforme og lignende er bygget af hvis korrodere ud fra de miljøpåvirkninger der nu en gang er til havs.

Det er ved at bruge en ny form for modeller, at Emilio Martínez Paneda sammen med hans hold og samarbejdspartnere, er kommet frem til en metode hvorpå de kan forudsige langt mere præcist, hvornår nedbrydningen begynder, og dermed hvornår det er tid til at udskifte  elementer, uden at der er en sikkerhedsrisiko.

Den danske stat er involveret på mange måder i offshore industrien, og jo flere penge der kan spares i industrien, jo bedre er det også for både virksomhederne og os danskere som samfund. Desuden er der kun forbrugerne til at betale for de udgifter, der er forbundet med offshore industrien, så jo flere penge de sparer, jo større chance er der for lavere priser.

EFTERLAD ET SVAR