En kvart million på lykkepiller

0
1066

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Danmark beskrives ofte som det lykkeligste eller et af de lykkeligste lande i verden, men selvom vi måske nok er det, så er det ikke nødvendigvis alt der er fryd og gammen når det kommer til vores lykke. Undersøgelser viser nemlig, at der er omkring en kvart million danskere der er på SSRI-medicin der i daglige går under betegnelsen lykkepiller.

Desværre viser undersøgelser også, at effekten i langt de fleste tilfælde mildest talt er begrænset, rent faktisk er der ofte flere bivirkninger ved pillerne, end der er positiv effekt ved dem.

Undersøgelsen som du kan læse mere om her, blev foretaget med mere end 130 forsøg med tæt på 30.000 patienter, og kan derfor roligt kaldes for repræsentativ. Janus Christian Jakobsen der er overlæge ved Copenhagen Trial Unit ved Rigshospitalet, har stået for undersøgelsen og han understreger, at der er mange, der kan have glæde af pillerne og opleve en effekt, men i forhold til hvor mange der oplever bivirkninger, er det en meget farlig udvikling med antallet af mennesker der bruger dem.

Der kan være mange forskellige bivirkninger ved brugen af SSRI pillerne, og kvalme, svimmelhed og nedsat seksualitet er blot nogle af dem der fremhæves, der kan være flere og mere alvorlige. Samtidig kan man ikke bare stoppe med at bruge dem fra den ene dag til den anden, da man i så fald kan blive rigtig syg.

Problemet med depressioner og lignende, er at det ofte ikke er psykiske lidelser, som man vil komme i decideret behandling for. Der findes flere former for behandling af depression, men set i det lys, at mere end et kvart million får medicin for deres tilstand, siger det også sig selv, at det er et ganske lille fåtal af disse, der kommer i yderligere behandling, selvom det i mange tilfælde hurtigere kunne afhjælpe problemet.

Psykiske lidelser forventes at koste det danske samfund mere end 50 milliarder årligt. Dette kan være alt fra sygefravær til tabt produktion.

EFTERLAD ET SVAR