For personer med borderline personlighedsforstyrrelse er splitting et afgørende redskab

0
20
splitting

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

”Man sku’ tro du var borderline” synger Tobias Rahim i et aktuelt hit. Så borderline bruges der klart som et nedsættende skældsord.

Og borderline personlighedsforstyrrelse har også nogle symptomer, som kan være voldsomme at opleve, hvis du er tæt på en der har borderline. Reaktioner med voldsom vrede og aggression hører til dagens orden, ligesom et unuanceret sort-hvidt syn på verden. Voldsomme humørsvingninger og manglende kontrol over følelsesudbrud ser man også ofte.

Vi bliver bange for den slags udbrud, og lægger afstand, hvis vores nærmeste har den adfærd. Men det er vigtigt for os at forstå, hvorfor de reagerer som de gør; det er første skridt til at vi kan hjælpe.

Splitting er en overlevelsesmekanisme

En person med borderline bedømmer som nævnt sin verden meget sort-hvidt i godt og ondt. Den mekanisme kaldes splitting.

Og det er vigtigt at forstå, at for en person med borderline er splitting ikke en adfærd, som de har for bevidst at gøre nogen ondt. Det er ganske enkelt en overlevelsesmekanisme. For ved at opdele tingene i sort og hvidt, godt og ondt bliver det lettere at navigere i verden. Det er en måde at gøre deres vej igennem livet lettere for dem selv.

Konsekvensen kan så være, at du oplever at du ikke kan genkende denne meget skarpe opdeling, der måske følger en anden logik end den, du selv mener er den rigtige.

Sådan hjælper du en person med borderline – og dig selv

At være sammen med en person, der har borderline, kan være krævende og frustrerende. Men det er vigtigt ikke at fordømme deres adfærd, selvom den kan opleves voldsom. Men lige så vigtigt er det at kunne tale åbent om konsekvenser og hvordan du selv har det; der skal ikke holdes noget skjult. Det gør det også lettere for dig at kunne navigere i.

EFTERLAD ET SVAR