Danskerne er blevet for rige til at gøre det selv

0
1277

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Går du selv i værkstedet, når du skal have noget bygget? Så tilhører du en minoritet. Undersøgelser viser nemlig, at antallet af gør det selv-danskere er faldt støt de seneste år.

Det går godt for den danske økonomi. Bedre end det har gjort i mange år, og det betyder, at vi hellere vil betale os fra at få tingene ordnet end at gøre det selv.

I hvert fald er antallet af danskere, der går i værkstedet selv, når noget skal ordnes, faldet drastisk over de seneste 20 år. Hvis vi da skal tro en undersøgelse foretaget af Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Vi har haft ry som gør det selv-nation

Danskerne har ellers haft ry for at være et folkefærd, der dyrkede gør det selv-arbejde mere end nogen anden nation. Vi kan godt lide de hjem, vi bor i, og vi har mange private boliger sammenlignet med andre lande – og vi elsker at gøre noget ud af dem. Men vi ser til gengæld, at danskerne langt sjældnere giver sig i kast med gør-det-selv.

Faktisk er det kun hver fjerede, der blev adspurgt i undersøgelsen, der oplyser, at de i løbet af 2016 egenhændigt har trukket i arbejdstøjet, når noget skulle repareres, bygges eller blot forbedres.

For 10 år siden gjorde hver anden det selv

Om det kun er håndværkerarbejde, eller om det også gælder småreparationer af eksempelvis puder i hjemmet med Sandnes-garn, som du kan købe her, melder undersøgelsen ikke noget om.

For blot 10 år siden var der helt andre tilstande herhjemme. I 1996 var det nemlig hver anden dansker, der tyede til gør det selv-arbejde. En del af forklaringen kan findes i, at vi generelt har fået flere penge mellem hænderne.

Man bygger enten selv, fordi man kan lide det, eller fordi man gerne vil spare penge – og hvis der ikke er behov for at spare penge, er det mere bekvemmeligt at hyre nogle til arbejdet.

EFTERLAD ET SVAR