Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

En tandlæge er ikke det samme som en almindelig praktiserende læge. For mens man ofte kun besøger en praktiserende læge, hvis der er noget galt, så forholder det sig lidt anderledes med en tandlæge, her bør man nemlig holde sig til de rutinemæssige tjek, som tandlægerne anbefaler.

I modsætning til eksempelvis praktiserende læger, så er der dog også den væsentlige forskel, at der er egenbetaling forbundet med tandlæge, og det kan være en dyr “fornøjelse” at gå til tandlægen, hvis der skal en større behandling til. Tidligere blev tænderne ikke set som så stor en del af vores sundhed som almindelige lægemæssige sygdomme, hvilket kunne være en af grundene til at tandlægebesøg ikke er en del af det betalte sundhedssystem.

Tandproblemer koster milliarder

Mundhygiejne er dog et meget vigtigt element at vores generelle sundhed, da dårlige tænder kan give mange følgesygdomme, og derfor kan dårlige tænder også hurtigt blive et større samfundsøkonomisk problem, da disse følgesygdomme kan koste mange penge i alt fra tabt arbejdsfortjeneste til det der er værre.

Baktier fra betændelse i tænderne kan eksempelvis give problemer med hjertet, da bakterierne føres rundt i kroppen og ender i hjerteklapperne. Så en tandpine kan være meget farligere, end at det bare lige er noget der gør ondt i tænderne.

Danmark halter efter

Selvom vi har en masse viden omkring sundhed, og har masser af forskning på området her i landet, så halter vi alligevel efter i det globale billede. Mange steder i verden er der nemlig langt mere fokus på de konsekvenser mund- og tandsygdomme har.

Alene i København forventes det udgifterne løber op i langt over 25 millioner kroner, ikke i besøg hos tandlæger i København men alene i indlæggelser på hospitalerne på grund. Ligeledes er der hvert år mere end 100 ældre der dør af lungebetændelser, der er pådraget på grund af betændelser der starter i tænderne.

Der har tidligere været et større tilskud end der er nu, da staten sparede omkring 300 millioner kroner i diverse tilskud. Det er muligvis endnu for tidligt at konkludere om det er tilfældet, men der er mange pile der peger i retning af, at denne besparelse langt fra ender med at være en besparelse, men nærmere kan blive en dyr beslutning.

 

EFTERLAD ET SVAR